Технополис завтра
Самое важное. Самое полезное. Самое интересное...
Новости Полезные советы

Які бувають касові системи – вибираємо сучасну та надійну

З лютого 2022 року використовувати контрольно-касові апарати або ПРРО зобов’язані всі підприємці. З 01 жовтня 2023 повертаються штрафні санкції за відсутність цих засобів. Від встановлення такого обладнання звільнено невеликий прошарок індивідуальних підприємців та фірми, що не приймають готівкову оплату, працюють лише з безготівковою.

РРО або касовий апарат – це пристрій, який виконує розрахункові операції з клієнтами, фіксує інформацію про платежі, формує та друкує касовий чек, передає дані о виконаних діях оператору фіскальних даних та в податкову службу.

ПРРО – це програмний засіб, який встановлюється на планшет, мобільний телефон та має аналогічне призначення.

В сучасному світі великої популярності набувають хмарні КМ – це сервіси, які виконують розрахунково-касові операції. Обладнання не встановлюється в пункті торгівлі чи надання послуг, всі дані знаходяться в хмарному сховищі.

Обмін інформацією з ним виконується за допомогою мобільних пристроїв, що обмінюються даними з хмарним сховищем. Зберігання даних, формування чека, передачу інформації в фіскальні органи та інші функції виконує програмне забезпечення. Покупець отримує електронний чек на e-mail. Такі методи роботи дозволено використовувати підприємцям, що працюють на виїзді (таксі, служби клінінгу або доставки тощо).

Головні критерії вибору моделі ККТ:

  • стабільність і надійність роботи;

  • наявність функції передачі даних, підключення до фіскальних сервісів;

  • можливість масштабування, підключення сканера, ваг;

  • забезпечення зручності для праці касира.

Основні види РРО, що встановлюються в торговельних мережах, ресторанах, підприємствах сфери послуг: касові апарати та фіскальні реєстратори. Їх відмінність в тому, що перші мають обмежений функціонал, для його розширення потребують перепрограмування.

Другий тип пристроїв підключається до системи обліку, виконує широкий спектр операцій, автоматично налаштовується до зміни програмного забезпечення. Для спрощення часто всі моделі обладнання називають касовими апаратами, ККМ.

Всі встановлені в магазині, ресторані чи офісі види обладнання повинні бути внесені в Державний реєстр РРО України. Законодавством регламентується також порядок реєстрації, обліку, перевірки пристроїв та порядку ведення розрахункових операцій.

Джерело: art-trade.com.ua

Які касові апарати можна використовувати у 2023?

Зазвичай класифікація КМ ведеться за такими критеріями:

  • тип функціонування (мобільні або стаціонарні пристрої);

  • необхідність підключення до мережі (автономні та неавтономні);

  • спосіб керування (кнопкові або сенсорні);

  • вид підключення до інтернету (WI-FI, модем, Ethernet);

  • конструкція (моноблок або збірні).

Автономні та мобільні системи зазвичай використовують невеликі торговельні підприємства, павільйони, фірми, що здійснюють виїзний продаж або надання послуг. Останнім часом великої популярності набувають сенсорні моделі пристроїв завдяки комфортній роботі та підвищенню швидкості вводу даних. Більшість підприємців потребує підключення РРО до мережі інтернет або комп’ютерних мереж, до централізованої системи обліку.

Вибір конкретного типу пристрою здійснюють залежно від:

  • сфери діяльності компанії;

  • обсягу торгівлі чи надання послуг;

  • ширини асортиментного ряду;

  • потрібної швидкості та зручності роботи;

  • необхідності підключення до централізованої системи та інтернету, до додаткового обладнання (сканерів, вагів тощо).

Часто в межах однієї компанії комбінують різні типи касового обладнання. Наприклад, касири, що працюють в торговому залі великого супермаркету, використовують потужні фіскальні реєстратори, що підключаються до єдиної системи обліку.

Невеличкі магазини цієї мережі, що розташовані в малих містах та не мають великого потоку покупців, обирають менш продуктивні касові апарати. Кур’єри, що виконують доставку товарів з цього супермаркету, отримують мобільні пристрої.

Основні різновиди контрольно-касових апаратів:

  1. Смарт-термінали – техніка останнього покоління. За зовнішнім виглядом схожа на планшет. Об’єднує функції фіскального реєстратора і принтера чеків. Може підключати сканери штрих-кодів, ваги тощо. Має встановлене програмне забезпечення, допускає оновлення ПО, встановлення нових програм.

  2. Автономна каса – невеличкий портативний пристрій, що може працювати від електромережі або акумулятора. Має невеликий екран, кнопки введення даних. Може підключатися до інтернету.

  3. Фіскальний реєстратор. Невеликий пристрій, що працює в тандемі з ПК, планшетом, мобільним телефоном, на яких встановлюється програмне забезпечення. Не має власного екрана, клавіатури, зовнішньо схоже на принтер.

  4. Стаціонарний касовий апарат – пристрій більшого розміру, ніж автономний, має розширену комфортну для праці клавіатуру, зручний екран, може підключатись до додаткових пристроїв.

  5. POS-термінал – комплекс обладнання, що об’єднує монітор, ПК, клавіатуру, грошову скриньку, сканер штрих-кодів, фіскальний реєстратор та накопичувач.

  6. Мобільна каса – портативний різновид смарт-терміналів.

  7. Хмарні пристрої – програмний комплекс, що дозволяє підключити сайт та користувачів підприємства для виконання торговельних операцій у віддаленому форматі.

Серед підприємств торгівлі та сфери послуг користуються популярністю контрольно-касові апарати та периферійні пристрої таких виробників, як: GEOS, FEC, MG, DORS, Argox. Техніку провідних виробників в широкому асортименті легко знайти на сайті art-trade.com.ua. Кожна модель має детальний опис характеристик, фото. Консультанти компанії допоможуть з вибором пристроїв.

Джерело: art-trade.com.ua

Як називається обладнання на касі?

Робоче місце касира, це не лише касовий бокс та РРО. Крім касових апаратів, підприємства сфери торгівлі та послуг використовують іншу техніку, що полегшує роботу з товарами, клієнтами. Це такі пристрої, як:

  • сканери штрих-кодів, що зчитують зашифровану інформацію про продукцію (назву, ціну);

  • ваги, що дозволяють безпосередньо в момент розрахунку зважити овочі, фрукти, крупи, цукерки та інший ваговий товар;

  • банківське обладнання (лічильники банкнот, детектори валют);

  • POS-термінали;

  • принтери чеків;

  • грошові скрині для складання купюр, монет, купонів.

Джерело: art-trade.com.ua

Окремо виділяють такий вид обладнання, як каси самообслуговування. Це стаціонарні пристрої, які дозволяють покупцям самостійно розраховуватись за товар, зважувати його, сканувати штрих-коди, отримати касовий чек. Ці пристрої дозволяють пришвидшити роботу магазина, обійтись без додаткового персоналу, підвищити комфорт для клієнтів.

Компанія «ART Trade» пропонує широкий асортимент обладнання для підприємств різних сфер торгівлі та сфери послуг. В колекції товарів понад 1000 найменувань різних пристроїв і технічних засобів. ART Trade має великий досвід роботи на ринку і допоможе оснастити будь-яку торгову точку під ключ якісним та сучасним обладнанням, з гарантією. Виконується проектування, підбір техніки, доставка в усі регіони країни.


 
 
Error

© 2009 Технополис завтра

Перепечатка  материалов приветствуется, при этом гиперссылка на статью или на главную страницу сайта "Технополис завтра" обязательна. Если же Ваши  правила  строже  этих,  пожалуйста,  пользуйтесь при перепечатке Вашими же правилами.