Технополис завтра
Самое важное. Самое полезное. Самое интересное...
Новости Полезные советы

Як змінити прописку під час воєнного стану.

Навіть під час бойових дій робота держави вцілому і кожного його структурного елементу повинна виконуватись задля функціонування економіки і підтримки військового, соціального та інших її секторів. На даний час і бізнес і приватні особи змушені здійснювати релокацію своєї діяльності. Вимушені переїзди вимагають також і приведення реєстраційних документів у відповідність до законодавства. В тому числі це стосується і реєстрації місця проживання фізичних осіб. Про те як змінити прописку під час воєнного стану далі. 

На що зараз впливає прописка?

Нажаль, під час воєнного стану зміна реєстрації місця проживання у більшості випадків носить вимушений характер. В першу чергу це пов’язано з великою кількістю вимушених переселенців та збільшенню внутрішнього переміщення населення України. Прописка на новому місці являється не тільки вимогою закону, але й важливим інструментом облаштування на новому місці. Такий інструмент потрібен і для освіти, і для трудової діяльності, і для соціального захисту, і для оформлення цілої низки документів. При цьому не варто вважати, що прописка позбавляє права власності на нерухомість або статусу внутрішньо переміщеної особи. Право приватної власності в Україні є непохитним інститутом і позбавлення такого права ніяким чином не пов’язано зі зміною реєстрації. А статус внутрішньо переміщеної особи може підтверджуватись іншими доказами, як от: трудовою книжкою, військовим квитком, медичними документами, документами про освіту та іншими. 

 

Які зміни вніс військовий стан?

Новий порядок реєстрації місця проживання в Україні був встановлений 01 грудня 2021 року і суттєво не змінювався після введення військового стану. Проте, суттєво змінились деякі технічні можливості процесу реєстрації. В першу чергу це стосується захисту персональних даних кожної людини, а, отже, роботи електронних реєстрів. У тих областях, де ведуться активні бойові дії такі реєстри закриті. Реєстрація місця проживання у цих регіонах не здійснюється. Також під час воєнного стану відсутня можливість здійснення такої послуги як прописатись онлайн. Наразі, документи приймаються тільки у паперовому вигляді у Центрах надання адміністративних послуг. 

 

Які потрібні документи для прописки?

При реєстрації місця проживання необхідно мати паспортний документ і документ, що підтверджує право реєстрації. Тобто, документи на житло, у якому може бути здійснена реєстрація. Військовозобов’язаним необхідно пам’ятати про військовий облік, на який потрібно стати перед подачею документів на прописку. Іноземці можуть прописатись в Україні тільки після отримання посвідки на проживання або іншого документу, що надає право на проживання в Україні. 

 

Чи можна купити прописку?

У разі відсутності житла для реєстрації існує можливість звернення до юридичної компанії, де купити прописку можна як юридичну послугу. Така послуга надається компанією, що має у своїй власності нерухоме майно, яке і використовується у цілях надання послуг з реєстрації місця проживання. Така послуга включає комплексне обслуговування, починаючи з супроводу процедури та допомоги у підготовці документів і закінчуючи можливістю прописки у її житлі на довгі роки.

Отож, реєстрація місця проживання під час воєнного стану не зазнала суттєвих змін порівняно з довоєнним періодом. Для переселенців не визначено окремої процедури чи прописки по окремим тимчасовим документам, як це було у 2014 році. Також констатуємо факт закриття реєстрів і, як наслідок, неможливість здійснення реєстрації у деяких регіонах країни та реєстрації місця проживання у режимі онлайн. А для тих, кому необхідно прописатись, але немає де, нагадуємо про можливість звернутись у профільну компанію та отримати послугу з реєстрації місця проживання. 


 
 
Error

© 2009 Технополис завтра

Перепечатка  материалов приветствуется, при этом гиперссылка на статью или на главную страницу сайта "Технополис завтра" обязательна. Если же Ваши  правила  строже  этих,  пожалуйста,  пользуйтесь при перепечатке Вашими же правилами.