Технополис завтра
Самое важное. Самое полезное. Самое интересное...
Новости Украина

Давно пора. Ведущие журналистские, ТВ и интернет-организации требуют ликвидировать Нацкомморали

Источник: "Фраза"

Национальный союз журналистов Украины (НСЖУ), Украинская ассоциация издателей периодической прессы (УАВПП), Индустриальный телевизионный комитет (ИТК), Независимая ассоциация языковедов (НАМ), Интернет ассоциация Украины (ИНАУ) призывали парламент отменить закон о защите общественной морали и распустить Нацкомморали.

Обращение было обнародовано во время научной конференции «Медийное пространство Украины: проблема государственной регуляции», которая проходила в Институте журналистики. Большинство собравшихся на научной конференции встретили это заявление аплодисментами. Председатель НЕК Василий Костицкий, который тоже принимал участие в этом мероприятии, сначала заметил, что не готов комментировать заявление журналистов и медиаюристов. А затем сказал, что возможно ему самому стоит пойти в отставку, но он убежден, что такой орган нужен. «НЕК очень легко превратить в орган цензуры, но вы такими заявлениями рискуете наступить на грабли, когда назначат кого-то другого», - отметил он, пишет Телекритика.

 

«Звернення медіа організацій щодо ліквідації органу цензури в Україні

Ми, професійні організації, які представляють всю медіа спільноту України: Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП), Індустріальний телевізійний комітет (ІТК), Незалежна асоціація мовників (НАМ), Інтернет асоціація України (ІНАУ), сповідуючи демократичний шлях розвитку України, наголошуємо, що одним з основних завдань держави є реалізація права громадян на доступ до різноманітної інформації та свобода вираження поглядів.

На наше переконання, реалізація такого права передбачає допомогу громадянам у доступі до якісної літератури, театру та кіно, забезпечення свободи вираження поглядів.

Саме така діяльність держави сприятиме реалізації прав та інтересів громадян і не призведе до виникнення проблем, з якими український медіа сектор змушений боротися сьогодні.

Ми протестуємо проти витрати державних коштів на фінансування цензури українських медіа, творів письменників, образотворчого мистецтва тощо. Під час економічної кризи особливо необхідні кошти бюджету для підтримки культури, видавництва книг та медіа. В той же час держава щорічно фінансує бюрократичний апарат НЕК, так на 2010 рік передбачено фінансування в сумі більше 4 млн.грн.

Ми вважаємо, що виключно Український народ є носієм моральних цінностей, і що передача такого виключного права будь-якому штучному утворенню на кшталт НЕК - це замах на базові конституційні права громадян та спроба насаджувати штучну мораль.

Для захисту інтересів неповнолітніх від злочинних посягань, боротьби з порнографією, з недобросовісною рекламою в Україні створено достатньо контролюючих органів: Міністерство внутрішніх справ, Держспоживзахист тощо. Закликаємо депутатів Верховної Ради України внести зміни до законодавства для заборони органу цензури, існуючого за бюджетні кошти під виглядом захисту загальноукраїнських цінностей.

Пропонуємо професійним об'єднанням інших галузей підтримати вимоги щодо проведення необхідних суспільству законодавчих змін та ліквідації Національної Експертної Комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) як органу цензури.

Прийнято на конференції «Медійний простір України: проблеми державного регулювання» 18 травня 2010 року у м. Києві.

Від імені організацій:
Ігор Лубченко
Олександр Антонець
Катерина Котенко
Катерина Мяснікова
Тетяна Попова

Також:
ГО «Телекритика»
Асоціація зовнішньої реклами України
Академія української преси
ВГО «Всеукраїнська рекламна коаліція»
Адаменко Віталій Едуардович, голова Української гільдії головних редакторів (керівників) ЗМІ

Це звернення є відкритим для підписання всіма професійними організаціями у галузі культури, мистецтв, книговидавництва, інших творчих об'єднань».

«Фраза» целиком и полностью подерживает данное обращение.



 

© 2009 Технополис завтра

Перепечатка  материалов приветствуется, при этом гиперссылка на статью или на главную страницу сайта "Технополис завтра" обязательна. Если же Ваши  правила  строже  этих,  пожалуйста,  пользуйтесь при перепечатке Вашими же правилами.