Технополис завтра
Самое важное. Самое полезное. Самое интересное...
Новости Краматорск, Славянск

Плач Палагуты или Кому мы отдали Краматорскую ТЭЦ?!

Источник: "ОбщеЖитие"

Уважаемый читатель! Сейчас вас ждет чтение достаточно сурового текста, который, что вполне естественно, может показаться излишне большим по объему, сложным по фактажу и языку, и потому не будет дочитан вами до конца. Повторюсь – это будет вполне естественным, ведь в дебрях всего этого не один месяц пытались разобраться депутаты и специалисты органов власти Краматорска. То, что они в итоге обнаружили и к каким выводам пришли, способно повергнуть в ужас кого угодно.

Перед вами – отчет директора коммунального предприятия «МОСТ» Виктора  Палагуты о том, что сегодня происходит вокруг важнейшего стратегического объекта Краматорска – ООО «Краматорсктеплоэнерго», или, попросту - городской ТЭЦ. Этот отчет был озвучен вчера на сессии горсовета, и во время его обсуждения представитель американского инвестора Александр Краковский выразил сомнение в умственных способностях местных депутатов. Более того, пригрозил им не только возможным расторжением договора о сотрудничестве, но и прокуратурой.

Текст доклада подвергнут минимальному, незначительному сокращению. Особенно значимые места, по усмотрению редакции, выделены шрифтом.

Наберитесь терпения и вникните! Поверьте, то, что вы узнаете – шокирующе…

Примечание В. Зыкова. Ну-ну. Почитаем. Места, которые особо значимы на мой взгляд, буду выделять синим цветом. Напомню читателям, что с момента прихода американцев, на ТЭЦ сменились три генеральных директора, и Виктор Палагута был первым из них. Все генеральные - были ставленниками не американцев, а местных властей. И ни один из них не был профессиональным энергетиком. Мой стаж работы на ТЭЦ - 12 лет, видел ситуацию изнутри. Ошибки в украинском тексте править не буду.

ВСТУП

Товариство було створено наприкінці 2006 року та воно с основним виробником та постачальником теплової енергії та гарячої води у м. Краматорськ.

Товариство є орендарем обладнання теплоелектроцентралі (далі - ТЕЦ). За допомогою вказаного обладнання здійснюється, перш за все, теплопостачання та гаряче водопостачання переважної більшості об'єктів у м. Краматорськ. Більша частина обладнання ТЕЦ є власністю Краматорської міської ради в особі КП «МІСТ» та Приватного акціонерного товариства «Мега-ресурс» (49% акцій якого опосередковано належать Краматорській міській раді).

Мстою створення Товариства було:

- внесення іноземними інвесторами багатомільйонних інвестицій у реконструкцію та модернізацію обладнання ТЕЦ та виводу його роботи на максимальну потужність;

- забезпечення споживачів безперебійним постачанням теплової енергії та гарячою водою;

- забезпечення прибутковості у м. Краматорськ діяльності з виробництва та постачання теплової енергії та гарячого водопостачання;

В.З. Похоже, именно прибыль, вернее, её отсутствие или недостаточность, была больной мозолью нашего мэра: во всех его претензиях у ТЭЦ в прессе он упоминал о ней в первую очередь. Не знаю тонкостей, но вложенные в реконструкцию десятки миллионов долларов американцы должны были отбить?

- будівництво, за рахунок іноземних інвестицій у розмірі 400 млн. доларів США, нової ТЕЦ за сучасними передовими технологіями;

- покращення екологічної ситуації у м. Краматорську, в тому числі шляхом зменшення викидів шкідливих речовин у навколишнє природне середовище.

В зв'язку з означеним, КІІ «МІСТ» та органами місцевою самоврядування м. Краматорська було забезпечено:

- передання в оренду Товариству усього необхідного обладнання за законодавчо можливими мінімальними ставками по орендній платі;

- право вирішального голосу при прийнятті будь-яких управлінських рішень щодо Товариства.

Протягом майже усього часу діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю «Краматорськтеплоенерго» (далі також - Товариство), не враховуючи незначного періоду діяльності Товариства на початку його створення, нашими іноземними партнерами (їх представниками у м. Краматорську та м. Києві):

- здійснювалось управління Товариством практично одноособово;

- Краматорській міській раді та КП «МІСТ» не надавалась інформація про фінансовий стан Товариства та технічний стан орендованого майна (в тому числі на Товаристві, всупереч положенням статуту, не здійснюється внутрішній аудит господарської діяльності);

- представниками Компанії з обмеженою відповідальністю «Хамачі ЛІМІТЄД» (призначеними ними керівниками Товариства) інтереси Краматорської міської ради не враховувались;

- управління Товариством здійснювалось на неналежному рівні.

В результаті наявності у КОВ «Хамачі Лімітед» частки у статутному капіталі Товариства у розмірі 60%, представниками КОВ «Хамачі Лімітед» в Україні фактично було захоплено усі ключові позиції (посади) у Дирекції, Наглядовій раді Товариства, тендерному комітеті тощо.

Засідання Наглядової ради Товариства, принаймні з 2011 року, як такі фактично не проводились, наявні 4 протоколи засідань Наглядової ради Товариства, які були складині за результатами голосування членів Наглядової ради Товариства методом опитування. Тобто, Наглядова рада Товариства практично не виконує покладених на неї функцій. Більше того,   усі документи та інформація щодо питань порядку денного членам

Наглядової ради Товариства, принаймні члену Наглядової ради Товариства від КП «МІСТ» Марченкону Ю.О., не надавались. Тобто Марченков Ю.О. - член Наглядової ради Товариства, змушений був фактично голосувати за питання щодо яких у нього взагалі була відсутня інформація та відповідні документи, в тому чисті щодо надання погодження на укладення Товариством:

- кредитного договору з АТ «Державний ощадний банк України» на суму 50 млн. грн.;

- договору займу з КОВ «Хамачі Лімітед» на суму до 7 млн. доларів США.

Крім того, від членів Наглядової ради Товариства вимагається надсилання усієї документації не на адресу Товариства, а до офісу ТОВ «Контур Глобал Україна» у м. Києві (про що свідчить відповідне листування).

Аналогічна ситуація склалась і щодо ініційованих колишнім генеральним директором Товариства - Кудрявцевим І.О., колишнім в.о. генеральною директора Товариства Бірюковим С.В., членом Наглядової ради Товариства Яценко Я., головою Наглядової ради Товариства - Гаррі Кеннет Левзлі, позачергових Загальних зборів учасників Товариства. Вказаними особами, з порушенням вимог законодавства України, статуту Товариства, не було надано представникам КП «МІСТ» можливості ознайомитись із документами та інформацією щодо порядку денного таких засідань позачергових Загальних зборів учасників Товариства.

Вважаємо за необхідне також звернути Вашу увагу на наступні аспекти інвестування у Товариство:

1. Краматорською міською радою (КП «МІСТ») жодного разу з моменту створення Товариства не було отримано дивідендів від господарської діяльності Товариства (незважаючи на одну з головних цілей створення Товариства - отримання прибутку учасниками Товариства).

В.З. Вот-вот :) Пунктом номер один :)

2. Грошові кошти були залучені до Товариства від КОВ «Хамачі Лімітед» шляхом кредитування під 18 % річних у доларах США (на момент створення Товариства було 11% річних, однак в подальшому КОВ «Хамачі Лімітед», за погодженням з керівництвом Товариства, процентну ставку було збільшено).

3. За наявними даними, станом на 01.03.2012 р.. Товариством сплачено на користь КОВ «Хамачі Лімітед» майже 25 млн. доларів США. При цьому заборгованість перед КОВ «Хамачі Лімітед» складає суму приблизно 17 млн. доларів США.

Більше того, за наявними даними, Товариством на користь КОВ «Контур Глобал Україна» по угодам, що викликають сумніви, було перераховано грошових коштів на суму приблизно 1.5 млн. доларів США. Результатом зазначених угод стало прийнятої податковими органами України у м. Краматорськ податкових повідомлень-рішень про стягнення з Товариства до бюджету України податків па мільйони гривень.

КП «МІСТ» впевнене, що вказаний механізм не є прикладом інноваційного іноземного інвестування в енергетичний сектор економіки України, а також не відповідає досягнутим у 2006 році домовленостям (які нажаль не були викладені письмово).

В.З. И кто кому теперь злобный буратино??? Вот уж селюки безграмотные, причём даже не стыдятся в этом признаться.

Такі дії представників іноземних партнерів:

- не могли не викликати, та викликали занепокоєння щодо належної реалізації спільного проекту щодо інвестування у теплоенергетичний сектор економіки м. Краматорськ;

- призвели до виникнення суттєвих суперечок відносно подальшої реалізації спільного проекту.

Починаючи і квітня 2011 року, з часу обрання Марченкова Ю.О членом Наглядової ради Товариства від КІІ «МІСТ» (від Краматорської міської ради), захист інтересів територіальної громади м. Краматорська суттєво (кардинально) покращився. Вказане не в останню чергу викликано високим професіоналізмом та порядністю пана Марченкова Ю.О., наявністю у нього значного ресурсу висококваліфікованих кадрів, які наполегливо та методично готують необхідні документи, розрахунки, здійснюють контроль тощо. Крім того, пан Марченков Ю.О. жодного рачу не був помічений у просуванні власних інтересів на Товаристві. Вказане підтверджується зокрема тим, що навіть представники іноземних партнерів жодного разу не звинуватили Марченкова Ю.О. у намаганні здійснити ту чи іншу оплату за договорами з контрагентами Товариства, намагання змусити керівництво Товариства укласти господарські договори з певними особами.

В.З. То бишь, в проблемах до назначения Марченкова опять виновны местные власти?

В результаті продуктивних спільних дій Краматорського міського голови, голови фракції Партії регіонів у Краматорській міській раді, Марченкова ІО.О., директора КП «МІСТ», незважаючи на усі перепони та негативне відношення до КП «МІСТ» та його представників, було досягнуто прогрес у впорядкуванні (врегулюванні) ситуації навколо Товариства.

Так, в результаті підготовки Марченковим Ю.О. у травні 2011 року звіту (офіційного повідомлення), звільнився (за переведенням до ТОВ «Контур Глобал Україна) з посади генерального директора Кудрявцев І.О.

В подальшому, незважаючи на перепони з боку представників КОВ «Хамачі Лімітед» в Україні, на посаду в.о. генерального директора було призначено Волоху С.О.

В.З. Выходит, коллега мэра по работе на ЭМСС Кудрявцев был снят с подачи краматорской стороны, с их же подачи назначен Волоха, и уж не знаю, почему был снят автор этого текста Палагута.

Також, за результатами проведених переговорів Марченковим Ю.О. з представниками КОВ «Хамачі Лімітед» (які себе так іменують) було досягнуто згоди проводити контроль за проведенням Товариством розрахунків. В результаті означеного контролю з боку члена Наглядової ради Товариства, ефективних дій в.о. генерального директора Волохи С.О., на рахунку Товариства станом на першу декаду березня 2012 року обліковується більше 40 млн. грн.

При цьому, в результаті проявленого Марченковим Ю.О. прагнення максимально захистити інтереси КП «МІСТ» (територіальної громади м. Краматорська), самого Товариства, певними особами на Товаристві було піднято питання щодо перевищення Марченковим Ю.О. своїх повноважень та постановки питання щодо відсторонення Марченкова Ю.О. з посади члена Наглядової ради Товариства на найближчих Загальних зборах учасників Товариства (про що свідчить протокол засідання Наглядової ради Товариства від 16.01.2012 р.). Вважаємо, що саме завдяки посиленню контролю за фінансовими потоками Товариства з боку члена Наглядової ради Товариства і було викликано у відповідних осіб нестерпне бажання як найшвидше відсторонити Марченкова Ю.О. від контролю за фінансовими потоками Товариства.

Крім того, завдяки спільним зусиллям (за наслідками численних звернень члена Наглядової ради Товариства Марченкова Ю.О., директора та інших представників КП «МІСТ») було отримано доступ до частини документів щодо господарської діяльності Товариства за період з квітня 2008 року по березень 2011 року включно. За наслідками вказаного, АО «СТОЛИЧНИЙ АДВОКАТ» було складено відповідний звіт щодо господарської діяльності Товариства за відповідний період.

Однак, згідно вказаною звіту, доступ до інформації та документації щодо господарської діяльності Товариства був значно обмежений, а тому частина питань залишилась без детального правового аналізу. Так, наприклад, є суттєві питання (підозри) щодо такого:

- можливих фактів перевищення посадовими особами Товариства власних повноважень щодо укладення Товариством правочинів:

- прозорості та належного проведення на Товаристві закупівель (в тому числі через тендерні процедури):

- відсутності фінансового (економічного) аудиту (контролю) за діяльністю органів управління та контролю;

- прозорості та належного проведення на Товаристві ремонтних робіт (реконструкції майна Товариства (як власного так і орендованого майна);

- відсутності проведення технічного аудиту майна Товариства (як власного, так і орендованою майна).

Таким чином, в зв'язку з неотриманням Комунальним підприємством  «МІСТ» (далі КП «МІСТ») багатьох документів та інформації, які необхідні для проведення повного та об'ємного звіту, неможливості проведення огляду на місці та проведення інтерв'ю зі співробітниками Товариства, відсутністю висновків аудиторської перевірки та висновків щодо технічного стану орендованого Товариством комунального майна, відсутністю відомостей щодо проведеної інвентаризації на Товаристві тощо, даний звіт:

- може не повністю об'єктивно та неповно відображати усі аспекти основної господарської діяльності Товариства;

- може неповно відображати (розкривати) усі існуючі та можливі ризики, які виникають, або можуть виникнути у Товариства в майбутньому;

- не відображатиме вартість активів та пасивів Товариства (в цілому).

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ТОВАРИСТВО

(…)

Статутний   капітал   Товариства   в   повному  обсязі   (1 000 000,  00 грн.)  сформовано 17.10.2007 р.

Власником 40% статутного капіталу Товариства є Комунальне підприємство «МІСТ» (...)

Власник (-и) 60% статутного капітану Товариства є:

>  Компанія з обмеженою відповідальністю «Хамачі Лімітед» (Кіпр) заснована 01.06.2006 р. (згідно з свідоцтвом про реєстрацію від 01.06.2006 р., виданим реєстратором компаній Республіки Кіпр С.Дж. Коккінос). Статутний капітал становить 2 000. 00 доларів США, який поділено на 2 000 (дві тисячі) звичайних акцій вартістю в 1 (один) долар США кожна.

>  Власником усіх акцій КОВ «Хамачі Лімітед», відповідно до акціонерного сертифікату від 10.06.2007 р., є Контур Глобал Істері Юерен Лімітед, яке знаходиться за адресою п/с 309 GТ, Уґланд Хаус. вул. Саус Черч, гранд Кайман, Кайманові Острови.

>  У КП «МICТ« документи та обґрунтована інформація, які б надавали можливість відстежити подальших власників (кінцевих власників - фізичних осіб), корпоративних прав Товариства (в частині  КОВ «Хамачі Лімітед») відсутні. Проте, в результаті  проведеного аналізу доступних інформаційних джерел, було встановлено, що кінцевими власниками корпоративних прав Товариства в розмірі 60% статутного капіталу можуть бути Інвестиційна компанія «Reservoir Capital Group», США, та/або Джозеф Брандт, США.

(…)

Можливо стверджувати, що з часу створення та по теперішній час на Товаристві не здійснюється внутрішній аудит (в зв'язку з фактичним не функціонуванням Ревізійної комісії (Ревізора) Товариства).

Вказане значно збільшує ризики зловживання посадовими особами Товариства, а також ризики невідповідності показників річних звітів та балансів (фінансової звітності) Товариства реальній фінансовій ситуації на Товаристві (в тому числі можливе перекручення фінансових результатів діяльності Товариства з можливими негативними наслідками для подальшої діяльності Товариства та розміру дивідендів його учасників).

Згідно з протоколом Загальних зборів № 18 від 24.03.2011 р.:

- чистий прибуток за 2010 рік становить 27 401 000. 00 грн., а збитки на кінець 2010 року склали 21 885 000.00 грн.:

- питання розподілу прибутків та збитків було знято і розгляду та перенесено його розгляд на наступні Загальні збори.

Зауважимо, що Загальні учасників Товариства, які відбулися 24.03.2011 р., були останніми у часі Загальними зборами (Загальні збори, які мали були відбутись 24.06.2011 р., 28.07.2011 р., 16.08.2011 р. та 25.08.2011 р. - не відбулись в зв'язку і відсутністю кворуму/неналежного скликання та підготовки до Загальних зборів). Так, КПІ «МІСТ», у порушення п. 12.7. ст. 12 Статуту, ст. 61 Закону України «Про господарські товариства», не було надано можливості ознайомитись з матеріалами (документами та інформацією щодо питань порядку денного загальних зборів учасників Товариства).

Як свідчать наявні документи (протоколи загальних зборів учасників, протоколи Наглядової ради, протоколи дирекції, тощо), Товариством далеко не завжди виконувались вимоги статуту в частині погодження органами управління та контролю Товариства угод, погодження яких є обов'язковим.

Вказане може свідчити про потенційні ризики щодо перевищення керівництвом Товариства своїх повноважень, яке дає підґрунтя для зловживання керівництвом своїми повноваженнями, завдання матеріальної шкоди Товариству.

(…)

ЩОДО ФІНАНСОВОГО СТАНУ ТОВАРИСТВА ТА НАПРЯМІВ ВИКОРИСТАННЯ КРЕДИТНИХ КОШТІВ

У КП «МІСТ» наявні підозри щодо цільового (належного) використання керівництвом Товариства грошових коштів, оскільки керівництво Товариства та/або представники КОВ «Хамачі Лімітед» протягом значного періоду часу:

- в ультимативній формі вимагали від КП «МІСТ» погодження на отримання Товариством кредитів від фінансових установ України;

- не узгоджували з Краматорською міською радою, з КП «МІСТ», ЧАО (ПрАТ) «Мега-ресурс» необхідність проведення тих чи інших ремонтних робіт обладнання ТЕЦ, вартість таких робіт та їх виконавців;

В.З. Какого чёрта нужно согласовывать чисто технические вопросы ремонтов с КП "Мост" и "Мега-ресурс"? Там что - есть хоть один специалист? Или просто пануваты хочется? А мёрзнуть зимой не хочется? Что до стоимости работ и тендеров, то ими даже задрали, говорю как очевидец. Даже в случаях, когда выбор оборудования был предопределён технически, приходилось проводить тендеры.

- не надавали жодних відомостей щодо вартості проведених ремонтних робіт (реконструкції) обладнання ТЕЦ, іншого орендованого комунального майна;

- не надавали жодних звітів відносно фінансової діяльності Товариства, в тому числі:

а) не допустили у квітні 2011 року ревізора Товариства для проведення ревізії, мотивуючи це комерційною таємницею та іншими відмовками;

b) не надавали інформації про розмір отриманих Товариством від КОВ «Хамачі Лімітед» грошових коштів, а також про порядок та умови отримання;

с) не надавали інформації про цільове використання залучених кредитних грошових коштів, отриманих від українських фінансових інститутів та КОВ «Хамачі Лімітед»;

d) представники КП «МІСТ» не допускались до Товариства з метою можливості проведення правового аудити (аналізу) господарської діяльності Товариства.

Станом на 01.03.2012 р. розмір кредиторської заборгованості Товариства перед кредиторами становить 165 653 364 (сто шістдесят п'ять мільйонів шістсот п'ятдесят три тисячі триста шістдесят чотири) гривні. При цьому, з них заборгованість Товариства перед КОВ «Хамачі Лімітед» становить 94 190 429. 00 гри., перед ТОВ «Контур Глобал Україна» становить 581 720, 00 грн.

ЩОДО ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ОБЛАДНАННЯ ТЕЦ

Звертаємо увагу на існування фактів аварійних підключень абонентів від теплопостачання, що може свідчити про незадовільний стан обладнання ТЕЦ.

Так, у акті звірки проведеною КРУ встановлено, що за період з 01.08.2008 р. по 31.07.2010 р. Товариство здійснювало аварійні відключення абонентів від теплопостачання (в тому числі підтверджується даними журналу реєстрації аварійних відключень за період з 24 лютого по 24 березня 2010 року).

В.З. Напомню читателям, что до прихода американцев, на ТЭЦ керувал как раз "Мега-ресурс", который норовил обходиться только самыми необходимыми мелкими ремонтами, "благодаря" чему ТЭЦ дошла до такого состояния, что следующей зимы просто могла не выдержать. Как в Алчевске. Если бы не американцы...

За період з 2009 р. по 2011 р. на Товаристві відбулося значне збільшення аварійних зупинок основного обладнання ТЕЦ, а саме:

- у 2009 р. - 4 аварійні зупинки (відмови) роботи обладнання ТЕЦ;

- у 2010 р. - 15 аварійних зупинок (відмови) роботи обладнання ТЕЦ;

- за 9 місяців 2011 р. - 18 аварійних зупинок (відмови) роботи обладнання ТЕЦ.

На даний час, максимально можлива робоча потужність обладнання ТЕЦ становить не більше 40МВт, замість декларованих керівництвом Товариства 150МВт.

В.З. На ТЭЦ - три турбины: две ПТ60-90 по 60 МВт, и одна - древняя, на 25 МВт, ремонту, как оказалось, не подлежит. Выработка зависит от очень многих причин: и тарифов НКРЭ, и потребности города и завода в тепле, и КПД...

КП «МІСТ» вважає, що на даний час склалася ситуація при якій:

- кредиторська заборгованість Товариства постійно збільшується (при цьому нашими партнерами вимагається отримання нових кредитів від українських фінансових установ під заставу обладнання ТЕЦ);

- обладнання ТЕЦ знаходиться практично повністю в аварійному стані (при начебто вкладених десятках мільйонів доларів США);

- ремонтні роботи (модернізація, капітальний ремонт) обладнання ТЕЦ проводяться здебільшого лише на папері або з використанням вкрай неякісних матеріалів.

В.З. Эти претензии надо бы оборотить как раз к "Мега-ресурсу".

Наприклад, згідно з висновком Державного Донбаського підприємства «ДонОРГГРЕС», виготовлення броні млина ШБМ-12 виконано із сталі, яка не відповідає вимогам до якості (неякісної сталі), що призвело до поламки відповідного обладнання.

Відповідно до експертного висновку № 242/21-11 от 09.12.2011 р., проведеного Державним підприємством «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Е. Осади»:

- труби бокових екранів котла № 7 та котла № 9 поставлені Товариству за підробленими сертифікатами якості;

- вказані труби бокових екранів котлів № 7 и № 9 виготовлені з металу, який не відповідає вимогам до якості (неякісного металу);

- вказані труби не придатні для подальшої експлуатації та підлягають заміні.

В.З. И где же пан Палагута был раньше? Ведь контракт с фирмой, проводящей реконструкцию котлов, был заключён в бытность его гендиректором? Фирма, кстати, не имела опыта ремонта котлов БКЗ-160, и выбрана была именно по тендеру. Деньги экономили? В результате, по отзывам инженеров котельного отделения, котлы работали очень хорошо, но их не удавалось вывести на полную мощность, и зашлаковывались они слишком часто, что приводило к внеплановым остановам.

Крім того, останнім часом суттєво погіршилась екологічна ситуація у м. Краматорську. Таке погіршення, на думку КП «МІСТ», сталося не в останню чергу «завдяки» діяльності Товариства. Так, неозброєним оком видно, що Товариством здійснюються викиди в атмосферне повітря значної кількості забруднюючих речовин (останній з яких, у вигляді випадіння на значній території м. Краматорська навколо Товариства чорної вугільної стружки, стався у жовтні 2011 році).

ЩОДО ІНШИХ ПИТАНЬ, ПОВ'ЯЗАНИХ З ОСНОВНОЮ ГОСПОДАРСЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ТОВАРИСТВА

(…)

…Враховуючи випадки поставки неякісного обладнання на Товариство для проведення ремонтних робіт, відсутності (принаймні у КП «МІСТ») протоколів органів управління та контролю про погодження (надання згоди) укладання Товариством правочинів, КП «МІСТ» схильне вважати, що проведення повного аудиту (детального аналізу) може викрити значні випадки перевищення (зловживання) посадовими особами Товариства при проведенні процедури закупівлі Товариством товарів/робіт/послуг.

Окремо, вважаємо за необхідне провести тендер на закупівлю Товариством основного енергоресурсу - вугілля. Необхідність полягає втому, що останній тендер на закупівлю вугілля було проведено ще у 2009 році, та протягом останніх років Товариством не було проведено жодного тендеру на закупівлю вугілля (…) При цьому, КП «МІСТ» жодним чином не вважає, що теперішній постачальник вугілля є недобросовісним постачальником, однак вважаємо за доцільне провести новий тендер, який дасть реальну картину щодо ринкових цін на вугілля та інших більш вигідних для Товариства умов поставки вугілля.

В.З. Не знаю ни единого факта, но закупка угля - самый дорогостоящий и самый рискованный в части возможностей для коррупции процесс.

ВИСНОВКИ

Територіальною громадою м. Краматорська свого часу було надано представникам іноземних інвесторів значний ліміт довіри та право вирішального виливу на діяльність ТЕЦ (Товариства). При цьому, певні особи, користуючись вказаним лімітом довіри з боку територіальної общини м. Краматорська, фактично захопили владу (усі ключові посади) на Товаристві.

(…)

Залишається багато спірних питань щодо подальшого розвитку Товариства, механізмів його управління, а також належного функціонування обладнання ТЕЦ, будівництва нової сучасної ТЕЦ. До цього часу на Товаристві знаходяться люди, які продовжують, на нашу думку, політику знищення обладнання ТЕЦ і безгосподарського, марнотратного, а деколи й сумнівного виведення інвестованих до Товариства грошових коштів.

Окремої уваги заслуговують наступні аспекти взаємовідносин між представниками територіальної громади м. Краматорська та представниками іноземних інвесторів.

З самого початку створення Товариства, між Краматорською міською радою та компанією «Контур Глобал» (США) було досягнуто домовленість про настане:

- реконструкція (модернізація, капітальний ремонт) обладнання ТЕЦ буде здійснюватись під контролем КП «МІСТ» (…);

- реконструкція (модернізація, капітальний ремонті обладнання ТЕЦ- лише перший етап здійснення компанією «Контур Глобал» інвестування у енергетичний сектор економіки м. Краматорська,  та ії (реконструкції) проведення повинно падати можливість безперебійної роботи ТЕЦ до моменту реалізації головного етапу - будівництва нової сучасної ТЕЦ у м. Краматорську;

- за рахунок інвестицій компанії «Контур Глобал» (США) у розмірі приблизно 400 млн. доларів США буде спроектовано та збудовано сучасну, відповідаючу світовим стандартам, нову ТЕЦ.

На підтвердження означених домовленостей, між Краматорською  міською радою та компанією «Контур Глобал» було підписано Меморандум про взаєморозуміння. Вказаним Меморандумом було встановлено наступні строки його виконання:

- листопад 2008 року - завершення ТЕО та презентація результатів м. Краматорськ;

- грудень 2009 року - квітень 2010 року - завершення отримання дозволів, заведення інвестицій у статутний капітал Товариства та початок будівництва нової ТЕЦ;

- грудень 2012 року - квітень 2013 року - введення нової ТЕЦ в експлуатацію.

Однак, як бачимо на теперішній час, компанією «Контур Глобал» (США) не виконано жодного взятого на себе Меморандумом про взаєморозуміння зобов'язання.

Краматорським міським головою, секретарем Краматорської міської ради, Головою фракції Партії Регіонів у Краматорській міській ради неодноразово вчинялись дії, направлені на врегулювання спірних моментів, в тому числі направлялись численні письмові звернення до компанії «Контур Глобал» (США), керівництва «Хамачі Лімітед», можливих кінцевих власників КОП «Хамачі Лімітед» - інвестиційної компанії «Reservoir Capital Group» (США) та/або Джозефа Брандта.

Незважаючи на вищевказані намагання представників територіальної громади м. Краматорська, представниками іноземних інвесторів практично не було здійснено дій, направлених на врегулювання ситуації.

Більше того, до теперішнього часу, ні КП «МІСТ», ні Краматорській міській раді, ні Краматорському міському голові не було надано:

- документальні підтвердження, станом на 2011 рік або на теперішній час, правомочності КОВ «Хамачі Лімітед» як юридичної особи, правомочності її посадових осіб (представників), а саме: копії протоколу учасників про обрання керівника цієї компанії, її статуту, сертифікату про інкорпорацію, сертифікату (про підтвердження відомостей), сертифікату (про директорів та секретаря);

- засвідчених належним чином довіреностей на право представлення інтересів КОВ «Хамачі Лімітед» на Яценко Я., Краковського Олександра, оскільки вказані особи іменують себе уповноваженими представниками КОВ «Хамачі Лімітед».

Крім того, дуже незрозумілою с ситуація щодо підтвердження пов'язаності між КОВ «Хамачі Лімітед» та компанією «КонтурГлобал» (США. Незважаючи на численні запити, до теперішнього часу с незрозумілим:

- чи дійсно компанія «Контур Глобал» здійснює інвестування у Товариство   через надання кредитів Товариству від КОВ «Хамачі Лімітед»;

- чи дійсно Краковський Олександр є посадовою особою компанії «Контур Глобал» та має відповідні повноваження.

При цьому:

- судячи з висловлювань колишнього в.о. генерального директора Товариства Бірюкова С.В., компанія «Контур Глобал» має доступ до конфіденційної інформації та комерційної таємниці Товариства;

- у довіднику Товариства для відвідувачів (не кажучи вже про дошки оголошень - всюди розміщено логотип компанії «Контур Глобал») вказано, що усі питання відвідувачі Товариства повинні узгоджувати з представниками компанії «Контур Глобал».

Раніше нами не зверталась особлива увага на те, чи дійсно саме компанія «Контур Глобал» (США) є фактичним інвестором у Товариство (власником КОВ «Хамачі Лімітед»). Однак, після того як тривалий час від КП «МІСТ» та Краматорської міської ради приховувалась інформація щодо господарської діяльності Товариства, а особливо після звернення посла США до першого   віце-прем'єр-міністра України зі скаргою на дії КП «МІСТ» та Краматорської міської ради (Краматорського міського  голови), означене  питання  набуло особливої актуальності.

В.З. Это ж надо было так инвесторов достать! :)))

Вказане пояснюється тим, що КП «МІСТ» є незрозумілим, чому саме до посла США звертаються певні громадяни США (як свідчить лист посла США) зі скаргою та проханням допомогти у врегулюванні ситуації навколо інвестування американськими інвесторами грошових коштів у Товариство. Як вже повідомлялось вище, КП «МІСТ» стало відомо, що власником КОВ «Хамачі Лімітсд» є юридична особа - резидент Кайманових островів (які є незалежною країною під патронатом Великобританії). Отже, з метою розуміння, з ким фактично ми повинні співпрацювати, та як саме повинні реагувати на заяви (звернення) посла США, вважаємо за необхідне чітко та юридично правильно визначити особу (осіб), яка є фактичним власником КОВ «Хамачі Лімітед» та чи має вона взагалі якесь юридичне відношення до такої великої держави, як США.

В.З. А если да - то что? :)

Більше того, вказана інформація є дуже актуальною з огляду на те, чи можливо пов'язувати зобов'язання компанії «Контур Глобал» (США) щодо будівництва нової ТЕЦ, будівництво льодового палацу, з діяльністю КОВ «Хамачі Лімітед» у м. Краматорську.

Згідно з договором від 14 липня 2010 року, ТОВ "Контур Глобал Україна» мала намір здійснити благодійництво в інтересах територіальної громади міста Краматорськ: з метою сприяння розвитку масової культури, спорту і туризму, пропагування здорового способу життя, шляхом фінансування витрат на встановлення мобільного критого комплексу штучної ковзанки у м. Краматорськ загальною вартістю робіт 3 530 098 грн. та обладнання 5 847 110 грн. що еквівалентно 588 698 Євро за курсом НБУ на дату підписання цього договору (курс Євро 9,932275). Строк виконання робіт, згідно календарного плану, - 01.02.2011 р. На сьогоднішній день фактично профінансовано (3 855 251 гри.) та виконано перший етап робіт. Новий льодоприбиральний комбайн не придбаний досі, а той, що є (б/в) - придбаний за гроші Товариства. Обладнання ковзанки не відповідає сучасним нормам (якість бортів, влаштування тепло-гідроізоляції, базисної поверхні поля ковзанки, завищена вартість матеріалів та робіт).

___________

Итак, теперь о ситуации вокруг ТЭЦ вы знаете столько же, сколько рядовой депутат городского совета Краматорска. Однако, как мне кажется, заключительный раздел доклада Виктора Палагуты под названием "Висновки" - явно не полон, и нуждается в дополнении. Например, вот в таком:

«Должностные лица из горисполкома Краматорска, заключив с неизвестными личностями какой-то, ни к чему не обязывающий «Меморандум», отдали им в безраздельное пользование стратегический объект Краматорска – городскую ТЭЦ. Личности превратили ТЭЦ в источник обогащения, и жители города вынуждены были, вне зависимости от температуры батарей, отдавать значительную часть своих доходов неизвестно кому.

В течение 6 (!) лет местным властям, якобы, не удавалось взять ситуацию под свой контроль, в результате чего оборудование ТЭЦ пришло в аварийное состояние.

В вышеописанных событиях совершенно четко просматриваются:

- или личная – коррупционная - заинтересованность отдельных должностных лиц горисполкома Краматорска;

- или вопиющий непрофессионализм должностных лиц горисполкома Краматорска, в результате которого громаде нанесен колоссальный ущерб.

Доклад директора КП «Мост» Виктора Палагуты может и должен рассматриваться правоохранительными органами города как сообщение о совершенном преступлении, со всеми вытекающими последствиями для виновных».

Вот теперь, на мой взгляд, текст будет иметь законченный вид.

И последнее. На вчерашней сессии, депутаты шибко обиделись на Алекса Краковского, который усомнился в их умственных способностях. Действительно, слышать подобное в адрес краматорчан было весьма неприятно даже человеку со стороны.

Но с каждой мыслью, как говорится, нужно переспать. И затем ситуация может заиграть совсем по-другому.

То ли киприотский американец, то ли американский киприот Алекс Краковски высказал вслух то, что уже давно волнует многих горожан. Депутатское большинство в горсовете Краматорска то и дело совершает схожие по обстоятельствам поступки, которые затем выливаются в громкие и некрасивые скандалы: это и российские арендаторы водоканала, и нынешние разборки с американцами... Но действия людей, которые в угоду какой-то там эфемерной "партийной дисциплине", по сути, готовы предать и предают интересы свои и своих семей, друзей, близких, знакомых, соседей, да и всего города в целом, наступая на одни и те же грабли, могут быть достойны только сожаления. А здоровых людей в нашем обществе жалеть как-то не принято. Так что там говорил американский киприот?..


 

© 2009 Технополис завтра

Перепечатка  материалов приветствуется, при этом гиперссылка на статью или на главную страницу сайта "Технополис завтра" обязательна. Если же Ваши  правила  строже  этих,  пожалуйста,  пользуйтесь при перепечатке Вашими же правилами.